Techniques-tricks

koronak01

Üdvözöllek!

Ezen az oldalon a selyemfestés technikáit fogom bemutatni számodra és az apró trükköket, amelyek segítik a munkánkat.

 

Előkészítés….

kontúrozás

 1. Manapság rengeteg sablon és minta elérhető a pinterest-en, amikkel öröm, és élmény dolgozni. Aztán ha már készen van a fejemben, hogy mit is akarok festeni, akkor lerajzolom ceruzával papírra, esetleg kihasználva az adott lehetőségeket, és az idővel is gazdálkodva ki is lehet nyomtatni őket.
 2. Szoktam időnként azt csinálni, hogy a rajzot merített papírra rajzolom, majd később akvarellel kifestem. A selyemkép és az akvarell egymás mellett megmutatja a két technika közötti különbséget. Egy-egy kiállításon a nézők szívesen nézegetik és vizsgálgatják a különbségeket, mert jól látható.
 3. Ha készen van a rajz,   vékonyan fogó alkoholos filctollal a papíron, átrajzolom a fő vonalakat. Így jobban láthatóvá válnak a vonalak, melyek mentén a guttát lehet vezetni.
 4. Kontúrozás és festés előtt a selymet ki kell vasalni, hogy teljesen sima legyen, majd méretre kell vágni. Ha pedig ruházati célra készül, az már szabászati szaktudást igényel.

koronak01

 

Kontúrozás (guttázás)

konturozas01

 

 

 1. A filctollal kihúzott kép fölé helyezem a selyem anyagot, és a gutta segítségével átrajzolom a mintát.
 2. A gutták lehetnek színesek, fémes hatásúak, amelyek kidomborodnak az anyagból. Én a színtelen guttát szeretem és leginkább azt használom.
 3. Jobbkezes vagyok, ezért balról jobbra haladok a kontúrok guttával történő áthúzásával, hogy ne maszatoljam el a még nedves anyagot a selymen.
 4. Guttázás közben figyelek arra, hogy a különböző színek egymástól elválasztásra kerüljenek, továbbá a festék egy árnyalattal világosabb lesz a gutta fölött, ha szintelen guttát használok, ezért ezt a tulajdonságát is ki szoktam használni.
 5. Már a guttázás során oda rajzolok vonalakat, ahol világosabb árnyalatot szeretnék.
 6. Ha épületet ábrázoló tájképet készítek, akkor már a guttázás során figyelek a szálirányra, hogy a függőleges vonalak valóban függőlegesek legyenek. Ha elkészült a guttázás, meg kell várni, amíg a gutta mindenhol megszárad.

 

koronak01

Selyemfestés technika “vizes”

 

Collagetechnika

 1. Festhetünk híg, vagyis jól felvizezett festékkel száraz selyemre.
 2. Ebben az esetben szép színátmeneteket képezhetünk, ha vastag ecsettel dolgozunk.
 3. Vékony ecsettel való festéskor pedig célszerű száradásig pihentetni, mert akkor nagyon izgalmas vonalakat és foltokat kapunk, nem fog a festék futni a selymen, vagyis szinte rajzolhatunk a felületen.

 

koronak01

Selyemfestés technika “nedves”

akvarelltechnika

 1. A selymen a víz viszonylag gyorsan terjed, ezt használjuk ki. Enyhén megnedvesített anyagon dolgozzunk.
 2. Az előre kikevert színeket felvisszük és hagyjuk, hogy egymásba olvadjanak, illetve ecsettel ‘segítünk’ nekik, ha szükséges. Vegyük figyelembe, hogy az egymással érintkező színek keveredni fognak, például a sárga és kék érintkezésénél zöldes árnyalatot kapunk.
 3. Jól felvizezett festékkel nedves selyemre is festhetünk. Ilyenkor festés előtt vizezzük be a selymet, de ne tocsogjon, csak nedvesnek kell lennie. Ezt érdemes egy alaposan kinyomkodott szivaccsal megoldani.
 4. Halványabb színek létrehozásánál és könnyebb összemosásnál alkalmazhatjuk ezt a technikát.

 

koronak01

Effektek készítése

kontúrozás03

 1. Különleges hatásokat is elérhetünk a megfestett selymen, ha sót használunk!
 2. A még nedves, festett részre szórjuk – a só felszívja maga körül a festékrészecskéket, így érdekes mintákat hoz létre.
 3. Kísérletezhetünk a sómennyiség, szemcseméret változtatásával, illetve azzal, hogy milyen irányból dobjuk a sót az anyagra.
 4. A már megszáradt selyemre vizes ecsettel mintákat rajzolhatunk. Minél sötétebb az alapszínezék, annál erőteljesebb vonalat fog hagyni a nedves ecset a selymen. Természetesen a különböző technikákat egymás mellett, kombinálva is alkalmazhatjuk.
 5. Végezetül… A festésről általánosságban elmondható, hogy érdemes a világos színekkel kezdeni és haladni az egyre sötétebbek felé. A selyemfesték ugyanis nem fedő jellegű, tehát egy egészen sötét színt már nem tudunk kivilágosítani, elfedni.

Fixálás

 1. Várjuk meg, míg az elkészült mű teljesen megszárad, és csak akkor szedjük le a keretről.
 2. Festés után mindenképp fixálni kell a selyemre a festéket, különben víz hatására lemosódik vagy foltos lesz.
 3. Legegyszerűbb a dolgunk, ha vasalós festéket használtunk, ilyenkor az anyag visszáját gondosan átvasaljuk néhány percen keresztül.
 4. A gőzölős festékeket forró gőzben kell fixálni, néhány órán keresztül.
 5. Fixálás után kiöblítjük a selymet, végül kivasaljuk.

koronak01

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s